Jag har gäckat hela världen men främst västvärlden

Jag har valt konflikten mellan saudiarabien och iran för att jag själv  är iranier,jag vet mycket om detta ämnet  sen innan och jag tycker att det är ett intressant ämne för att jag har anknytning till ämnet.

BakgrundKonflikten som finns mellan Saudiarabien och Iran omfattar hela Mellanöstern, Nordafrika och den arabiska halvön.Saudiarabien och Usa möts som under kalla kriget  eftersom att dom har en gemensam fiende. Iran är ett shiamuslimskt land och har gäckat hela världen men främst västvärlden från och med den tid  islamiska revolutionen slog till med sitt stöd för islamistisk internationell terrorism men under senare år har det varit mycket prat om Irans kärnvapenprogram. 1926 blev Mohammad reza pahlavi kronprins i Iran men det var först vid 1941 som han verkligen blev shahen av Iran. Han genomförde en rad samhällsreformer under namnet den vita revolutionen.

Best services for writing your paper according to Trustpilot

Premium Partner
From $18.00 per page
4,8 / 5
4,80
Writers Experience
4,80
Delivery
4,90
Support
4,70
Price
Recommended Service
From $13.90 per page
4,6 / 5
4,70
Writers Experience
4,70
Delivery
4,60
Support
4,60
Price
From $20.00 per page
4,5 / 5
4,80
Writers Experience
4,50
Delivery
4,40
Support
4,10
Price
* All Partners were chosen among 50+ writing services by our Customer Satisfaction Team

Shahen medförde en massa fördelar för landet under sin regerande tid som till exempel sjukvård och utbildningssystemet utvecklades, industrin byggdes upp, jämlikheten förbättrades,ekonomin förbättrades men kvinnors sociala och rättsliga rätt höjdes extremt mycket under hans tid. 1970 växte landets ekonomin enormt med takt till de stigande oljepriserna.Den islamska republiken etablerades 1979 och sen dess har skillnaderna mellan sunni och shia uppmärksammats allt mer. Shia muslimer är den största riktningen i Iran och den har även flest bekännare men den har även genom historien förknippats med iransk tradition och iransk nationalism. Från och med det år som revolutionen skett har Iran sett Saudiarabien som en amerikansk agent i persiska viken.

Men Saudiarabien oroar sig mest för Irans ökande inflytande inom regionen och det gäller särskilt Irak som i dagsläget har en shia-dominerande regering. Iran och Saudiarabiens konflikt har hettats upp rejält i efterdyningarna av den arabiska våren. Det kastade in Mellanöstern i ett kaos och ett land där dom öppnade för regim byten och för en helt ny spelplan. Både Iran och Saudiarabien har hettat till splittringen mellan sunni och shia. Skillnader mellan sunni och shia som kopplas till olika maktambitioner är alltså inte nytt i muslimska länder. Samtidigt är det i ett historiskt perspektiv tydligt att skillnaderna mellan islams olika riktningar ofta betonas i tider av omvälvningar – medan de mer sällan uppmärksammas i perioder av harmoni.Ett till problem som saudiarabien har med Iran är att dem oroar sig för Irans strävan att skaffa kärnvapen.

Om man ska sammanfatta det hela för när konflikten började kan man inte egentligen hitta ett specifikt årtal eftersom att Iran och Saudiarabien alltid haft en konflikt med varandra på grund av att båda har alltid varit stormakter som har haft mycket olja som leder till bra ekonomi, bra ekonomi leder till: mer bygge, bättre skola, bättre sjukvård, bättre levnadsförhållanden i samhället med mer. Men konfliktens bakgrund härstammar egentligen från att båda länderna vill ha mer makt och såklart spelar ekonomin, lands yta och religionen en stor roll i det hela.Läget idagFör det mesta har konfrotionerna varit indirekta men det har funnits många direkta som till exempel när iranska demonstranterna har stormat saudiarabiens ambassad eller när beväpnade män slog till mot flera mål i Tehran som är irans huvudstad( det är en attack som den iranska regim skyllde på saudiarabien).

 Dem indirekta krigen är lika kalla kriget mellan sovjet och Usa, genom ombud. Iran och Saudiarabien beväpnar olika länder/sidor i konflikter som uppstår över hela regionen.Dessa två länder har alltid haft ett krig om sitt inflytande i länderna Syrien, Irak, Jemen men även Libanon.Ett litet land som finns i mellanöstern är libanon och det har alltid blivit Libanon är ett mycket litet land, men har gång på gång blivit föremål för storpolitik.

premiärministern Saad Hariri sade upp sig och anklagade Hizbollah för att splittra arabvärlden och för teorierna till att mörda honom kom dem allt längre in i Iran och Saudiarabiens konflikt. En stor anledning till dessa teorier var att när Hariri lämnade ifrån sig makten var han i Saudiarabien.Vissa i Libanon säger att Hariri lämnat sin makt pga tvång av saudierna men problemet blir att Saudiarabien säger att libanons regering är den som har gjort fel och de har förklarat krig genom att låta Hizbollah få ett väldigt stort inflytande i regionen. I detta “krig” stödjer Iran hizbollah som sitter i själva regeringen och Saudiarabien stödjer premiärministern Saad hariris parti. Det var många som experter som varnade för att detta kunde eskalera rejält då Libanon skulle bli frontlinjen, men det blev inte så som tur var. Under de senaste årtiondena har det  aldrig varit så nära stupet som det varit nu och det har absolut inte varit så många länder inblandade. Om kriget hade brutit ut hade det kunnat få förödande konsekvenser för hela världen men framförallt för mellanöstern.Saudiarabien och Israel har uppmärksammat att Iran har både utvecklat och förbättrat sin militär men även sitt politiska inflytande i dom länderna som finns runtomkring.

Detta kan få konsekvenser till exempel som att dem kommer vilja slå till innan Iran hart hunnit utveckla sina möjligheter mer än det dom redan gjort i nuläget.Det finn även problem som har uppstått genom att den sunnimuslimska gulfstaten Qatar håller kvar sin kontakt med Iran trots att dem blivit “bojkottade” av sina grannländer. Detta har också hettat upp konflikten eftersom att grannländerna anser det som ett svek från Qatar.Eventuella lösningarJag har inte hittat några speciella lösningar som någon part har hittat för att stoppa konflikten men ett tag “bojkottades”  Iran då dem tillexempel inte fick skapa kärnvapen osv men det funkade inte så bra och under den perioden kunde dem inte köpa in vissa produkter till sitt land så priserna på vissa varor höjdes enormt och det ledde till att Irans ekonomi inte var något vidare under dem åren som 5+1 metoden/avtalet gällde. Egna tankar om konfliktenJag har en del åsikter om själva konflikten men den största åsikten jag har om denna konflikt är att den är väldigt barnslig eftersom att för det första så varför ska dom kriga med varandra för att dom hart olika riktningar och har skilda åsikter om vem som skulle uppträda efter profeten mohammad,det för mig är ofattbart. Men självklart som jag skrivit tidigare är deras konflikt absolut inte bara pga detta utan det beror ju på ett par olika anledningar och dessa anledningar är: makt,ekonomi,mark,religion med mer.Ekonomin är extremt viktig för ett land.

Om ett land har bra ekonomi kommer landet lyckas med det mesta som man kan tänka sig men Saudiarabiens främsta inkomst är från oljan som dom säljer. Om man ska kolla på deras ekonomi på kort sikt kommer det vara bra tills dom har olja men när dom får slut på olja kommer deras ekonomi att falla extremt mycket och det kommer inte sluta bra för deras land om dom inte hittar något annat som dom kan tjäna pengar på och exportera till andra länder. I nuläget  är Saudiarabien en av världens rikaste länder men när deras olja tar slut kommer deras ekonomi falla extremt mycket pga att det finns extremt många arbetslösa och okunniga i landet och dom har inga andra stora industrier som dom kan försörja landet med. När dom inte kan försörja landet kommer det för det första leda till fler arbetslösa eftersom att dom i oljeproduktionen har förlorat sina jobb.

Det kommer leda till mindre pengar till landet och det kommer i sin tur att leda till att alla priser på alla varor men främst mat att höjas och när matråvara priserna höjs kommer det bli färre som har råd att äta eftersom att det är fler arbetslösa och vissa kommer inet ens ha någon vidare lön och det kommer leda till hungersnöd. Hungersnöd kommer leda till svält och svält kommer leda till färre befolkning och det kommer leda till att landet kommer ha svårare för att kunna bygga upp landet som det var innan och det kan till och med vara starten/gnistan som behövs för uppror mot regimen i saudiarabien för de höjda priserna. För att ett lands ekonomi generellt ska vara bra måste landet vara självförsörjande till så stor del som möjligt. När landet producerar det som behövs och lite till kan man både täcka behovet av varor i sitt egna land men även exportera till andra länder och därav kommer man in i den internationella handeln och det kommer leda till vinst för landet, t.ex om produktionskostnaden i landet för en vara är 20kr så lägger man på en exportkostnad  men man höjer även priset på själva varan så att landets ekonomi går plus alltså att man får vinst på varan.

Landet ska inte importera från andra länder istället så ska landet exportera till andra länder så att man får pengar från andra länder istället för att betala till andra länder och göra dem rika säljer man saker till dom och gör sitt egna land rikt och bra, det är en otroligt stor fördel för ett I-land. Om man är ett I-land innebär det att man är ett rikt land/industriellt land eller ett utvecklat land med framgång och bra ekonomi. Man kan säga att Saudiarabien är ett I-land pga att dom har en bra ekonomi för tillfället och liknar ett I-land mer än ett U-land. Ett u-land är ett utvecklingsland och ett exempel på det är Iran.Iran hade bra ekonomi och var mer ett I-land under shahens tid men efter den islamiska revolutionen vändes landets ekonomi pga den nya regimens utvecklingsplan. Iran har en massa oljeindustrier men dom har även en massa uran.

Problemet som finns för Iran är att dom inte kan sälja sitt uran och det gör i sin tur att det blir en mindre inkomstkälla för landet och det leder till sämre ekonomi för landet. Båda länderna vill ha mer makt och mer landyta och eftersom att dom hatar varandra så dyker dom alltid upp vid olika konflikter som dyker upp i t.ex syrien, Irak och Jemen och för att visa att det ena landet är bättre än det andra så tar dom olika parter som står mot varandra för att på något sätt sänka varandra. Problemet i detta blir att ingen av dessa  två länder har lyckats nå sitt mål på detta sätt utan dom har bara skapat ännu fler konflikter för de länder som konflikten varit mellan från början och det har till och med gått så långt vid flera fall där olika länder har varit på gränsen av att bli frontlinjen för deras krig men som tur är har det stoppats och lagts ner. Om det hade blivit krig i något annat land pga Saudiarabien eller Iran hade det varit väldigt själviskt av dessa länder eftersom att  ett annat lands struktur och harmoni hade behövts förstöras. Just i saudiarabiens och Irans fall får länderna support från andra stormakts länder men om dessa andra stormakter inte hade gett Saudiarabien och Iran så mycket support hade kanske inte deras konflikt varit så het som den har varit under alla dessa år och den kanske till och med hade hunnit svalna och avtagit.  Jag tror att denna konflikt kan lösas om Iran och Saudiarabien släpper all historia som dem har gemensamt och går vidare men självklart kommer detta inte gå att göra på egen hand utan dem kommer behöva hjälp från hela världen för att denna konflikt ska lösas.

Den första hjälpen som dom kan få för att denna konflikt ska lösas enligt mig är att supporten som dom får av t.ex usa och ryssland ska stoppas och att dom ska vara neutrala alltså att dom inte hjälper någon av dessa parter.Då kommer länderna kunna fokusera på att utveckla sina änder och bli ett riktigt I-land med många olika industrier,bra sjukvård och att sammanfattat förbättra landets levnadsvillkor såväl för barn,ungdomar,kvinnor,män och äldre. Det kommer göra så att landets utveckling stiger enormt.

Källkritik: Jag har valt att använda mig av aftonbladet, världspolitik i fokus,forskning och framsteg(fof),youtube, wikipedia och slutligen mina egna + min pappas kunskaper.  Det var faktiskt ganska svårt att hitta rätt information om just denna konflikt för att för det första kan man inte alls hitta mycket all som dess bakgrund och det man hittar på internet är för det mesta information som jag inte letat efter och i första hand är det info som står på nyhetssidor och dem är inte helt opartiska.Jag har inte lyckats variera mina källor så jätte mycket pga som sagt har jag inte hittat så många sidor som har den informationen som jag letat efter förutom ett fåtal som varit nyhetssidor för det mesta.